GLOBALG.A.P. minőségbiztosítási rendszer
MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS ÉS NYOMONKÖVETÉS ( GLOBALG.A.P )
GLOBALG.A.P. FELADATA válaszolni a fogyasztók élelmiszerbiztonsági, környezetvédelmi és a dolgozók egészségét, biztonságát és jólétét érintő aggályokra, valamint kapcsolattartás a fogyasztókkal és fontos partnerekkel, beleértve a termelőket, exportőröket és importőröket.
GLOBALG.A.P CÉLJA az élelmiszerbiztonsági követelmények betartása, környezetvédelmi követelmények betartása, a dolgozók egészségi-, biztonsági- és jóléti feltételeinek biztosítása. Dokumentált nyomonkövetési rendszer működtetése, amely lehetővé teszi a termékeknek a termelőgazdaságtól a vevőig, illetve a vevőtől a termelőgazdaságig való nyomonkövetést. A vevő felé biztosítani azokat az információkat, amely a termékek előállításával és termékkezeléssel kapcsolatosak. Amelyek alapján a termékek tételazonossága megállapítható.
Nyomonkövethetőnek kell lennie a tanúsított terméknek az előállító gazdaságtól a közvetlen vásárlóig.
Fajta és szaporítóanyag kiválasztás: Szaporítóanyagot csak vírusmentes regisztrált termelőtől vásárolunk!
Cél:
– a fogyasztói elvárásoknak megfelelő növényfajták és szaporítóanyagok kiválasztása,
– a károsító rezisztenciával és toleranciával rendelkező fajok előnybe részesítése,
– a beszerzések és kezelések megfelelő dokumentálása
Növényvédelem
Cél:
– minimális növényvédő szer használat,
– az integrált növényvédelem alkalmazása,
– alternatív védekezési módszerek alkalmazása,
– a kezelésekhez szükséges szakismeretek elsajátítása (oktatás ),
– a helyes vegyszerkiválasztás,
– a kezelések dokumentálása,
– a kezelésekhez szükséges munkafeltételek biztosítása,
– a várakozási idő betartása,
– a gépek karbantartása és kalibrálása,
– a fölösleges vegyszerek – üres tartályok és a lejárt szavatossági idejű szerek megfelelő kezelése,
– a szakszerű tárolás
Betakarítás
Cél:
– biztosítani a betakarított friss gyümölcsfélék felhasználhatóságát, higiéniáját
– a betakarításban dolgozó személyek higiéniai szükségleteinek kielégítése, a szennyeződések elkerülése
– a dolgozók higiénia oktatása
– a csomagolásra kerülő termékek biztonságosságának, higiéniájának garantálása
Termékkezelés
Cél:
– minimálisra csökkenteni a betakarítás utáni kezelések számát és a felhasznált vegyszerek mennyiségét,
– az áru biztonságát garantáló eljárások alkalmazása,
– a kezelések megfelelő dokumentációjának elkészítése és naprakész nyilvántartások vezetése,
– a termékek mosásához használt víz minőségének biztosítása
Hulladék és szennyezőanyagok kezelése, újrahasznosítása
Cél:
– azonosítani a különböző forrásokból származó hulladéktípusokat és azok éves felhalmozódási mennyiségét,
– a képződő hulladékok keletkezésének megelőzése, elfogadható szintre való csökkentése, illetve újrahasznosítása,
– a hulladékok megfelelő kezelése
A dolgozók egészsége, biztonsága és jóléte
Cél:
– a növénytermelési (termékkezelési) folyamatokban részt vevő dolgozókra veszélyt jelentő tényezők felismerése és kezelése,
– a munkafolyamatok megfelelő elvégzéséhez szükséges ismeretek biztosítása (képzés és oktatás),
– a veszélyes helyzetek gyors és hatékony kezelése,
– a dolgozói jóléti feltételeinek(életkor, munkabér, biztonság, nyugdíjaztatás, lakhatási feltételek stb.) biztosítása
Környezeti kibocsátás
Cél:
– környezettudatos gazdálkodás kiépítése,
– a gazdálkodás negatív környezeti hatásainak minimális szintre való csökkentése,
– az élővilág- és természetvédelmi irányelvek
alkalmazása, a terméketlen területek megfelelő kezelése
Panaszok kezelése
Cél:
– a vállalkozás által előállított termékek, szolgáltatások megfelelő minőségének biztosítása,
– a minőséggel kapcsolatos panaszok, reklamációk kezelése,
– intézkedések meghozatala a hibák kijavítására